Kosten tuinontwerp en tuinaanleg

Wat kost een tuin?

Omgekeerd, wat heb je over voor je tuin? Of je nu een grote, middelgrote of kleine tuin hebt. De vraag die je als eerste voor jezelf duidelijk moet hebben is : ‘Hoeveel is de tuin mij waard?’

  • Wordt het een sfeertuin, een plaatje om van te genieten?
  • Tuin om in te tuinieren?
  • Moet de tuin een meerwaarde vormen voor je woning?
  • Is het jouw rustig groene plek om je te ontspannen?
  • Gebruik je de tuin om je stressniveau te verlagen?
  • Is de tuin jouw plek om heerlijke gerechten op de BBQ te bereiden en samen op het terras in de buitenlucht een hapje en drankje te doen?
  • Zijn er kinderen die je dolgraag buiten in de tuin wilt laten spelen?

Pinterest / moodboard

Denk goed na als je tuinplannen hebt. Met welk doel je de tuin aanlegt. Maak een wensenlijstje. Bekijk op Pinterest sfeerimpressies en bewaar de afbeeldingen in de map Tuin.

Budget / begroting

Voor een keuken, badkamer, woonkamer en andere binneninrichting is ook budget nodig. Hoe heb je dat bepaalt?

Bedenk goed voor jezelf hoeveel waarde je hecht aan de tuin. Dit bepaalt ook de hoogte van het budget.

Als tuinontwerpster wil ik thuis ook een mooie tuin. Wij hebben zo’n 5 jaar geleden een huis gekocht. Een vrijstaande semi-bungalow uit de jaren 70 waar alles aan opgeknapt en verbouwt moet worden. Met het idee, wat wij zelf kunnen doen, verbouwen we zelf. Dat betekent dat wij voor elke ruimte budget hebben gemaakt wat het mag kosten. Zo ook voor de tuin.

Dit is namelijk ook een hele belangrijke ruimte voor ons. De kinderen spelen er, wij hebben wat hobbyvee, houden van gezelligheid met familie of vrienden de BBQ aan. Ik vind het fijn om in de tuin bezig te zijn, omdat ik hierdoor mij helemaal kan ontspannen. Weg dagelijkse stress. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat onze tuin een meerwaarde voor onze woning vormt. Als ik dan toch de tuin ga ontwerpen wil ik dit zo doen, dat de waarde van ons huis hierdoor omhoog gaat.

Inmiddels weet ik grofweg wat wij willen. Zitkuil. Hoeveel procent groen, hoeveel praktisch- en terrasstraatwerk. Grofweg hoeveel bomen, hagen, heesters en vaste planten.

Tuinberegening. Buitenverlichting. Veranda. Speelhuisje-zandbak kids. Afwatering. Hekwerk. En een buitenkeuken + tuinsets.

Nu zijn we zover dat ik een grove prijsindicatie kan (laten) maken. Komt deze prijsindicatie overeen met wat ik aan waarde over heb voor de tuin?

Tuinontwerp

Ben je daar (samen) over eens? Dan kan er een ontwerp worden gemaakt. Het is namelijk ontzettend jammer als ik met een mooi ontwerp kom, maar er veel niet uitgevoerd kan worden, omdat het niet binnen het budget valt.

Het budget vormt namelijk de basis voor een goed doordacht tuinontwerp. Wij zijn erin gespecialiseerd om het optimale uit je tuin te halen.

Tip: zet dus eerst alles goed op een rij, bepaal of laat een budget bepalen. Dit mag je altijd vrijblijvend bij ons opvragen.

Artikel Best Gardens door:

Jolanda van Harn
Ontwerp & Tuinadvies

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest