Tuinplannen? Start met tuin ideeën opdoen.

De ideeën ontstaan door sfeerplaatjes, door bijvoorbeeld Eigen huis en tuin, VT Wonen, tuinbladen, Pinterest etc.  

Het beste plan voor uw tuin!

Als tuinontwerper word ik regelmatig gemaild of gebeld om een tuinplan te maken. Hier is bij velen al een heel traject aan vooraf gegaan.

Praktische tuinen

Vroeger werd een tuin vooral praktisch aangelegd:

 • Bomen voor schaduw in en om huis.
 • Groentetuin.
 • Groot grasveld waar de kinderen heerlijk op kunnen spelen en
 • het pad naar de voordeur werd als siertuin aangelegd.

Geleidelijk aan is dit gaan veranderen. De groentetuin ging eruit. Er kwam meer siertuin. Vrouwen zijn steeds meer buitenshuis gaan werken. Inmiddels is onderhoudsarme tuin een term die niet meer weg te denken is uit onze samenleving.

Tuin als plek om te onstpannen

En toch.. ik merk dat de Corona bij velen van ons wat heeft teweeg gebracht. Ook in de tuinen. Het lekker even in de tuin bezig zijn, hoofd leeg maken, ontspannen… Ja… de tuinen komen letterlijk weer tot groei en bloei! Er komt steeds meer groen terug in de tuinen!  Hoe geweldig is dat?

Tuinideeën. Hoe ontstaan ze?

De ideeën ontstaan door sfeerplaatjes, door bijvoorbeeld Eigen huis en tuin, VT Wonen, tuinbladen, Pinterest etc.  Ik merk dat hierdoor veel mensen worden geprikkeld. ‘Die sfeer wil ik ook!’

Supertof natuurlijk! Vooral omdat er steeds meer op groene sferen wordt ingezoomd. We zijn wel klaar met die kale tegels, een schutting, stuk kunstgras en een enkele bloembak als dat er al in staat. We willen sfeer, groene sfeermakers. Dus we willen gewoon een echte tuin inderdaad. Met echte struiken, bloeiende planten een bijpassende boom.

Tuinwensen

Dan komt de volgende stap. Wat zijn onze tuinwensen? Hier komt het wensenlijstje tot leven. Je zet er de praktische en sfeermakende elementen op een rij. Wat vind je echt mooi? En hoe ga je dit dan vormgeven?

Ahh… weer even Pinterest, Google, Insta of what ever erbij. Dan komen er plaatjes voorbij die je mooi vindt. Modern, speels, groen, hout, keramiek… hey … tuinverlichting .. ronde vormen… straatwerk, best saai of juist fraai.

Ideeën genoeg. Tijd om al het verzamelde materiaal tot een geheel te maken. En dan begint het vaak lastig te worden. Want ja.. hoe ga je die tuinideeën – sfeerplaatjes en praktische tuinaspecten tot een geheel laten worden?

 1. Ik kan direct zeggen, bel mij.
  Je kunt ook zelf ermee aan de slag gaan als je dit leuk vindt. Hoe dan?
 2. Als eerste bekijk je hoe is de ligging van mijn tuin? Waar is zon, waar is (half)schaduw?
 3. Met wat voor grond heb ik te maken?
 4. Wat is de stijl van de woning en het interieur?
 5. Hoe kijk ik graag van binnen naar buiten? Wat zie ik dan graag?
 6. Hoeveel tijd wil/ kan ik per week aan de tuin besteden?
 7. Wat is het budget oftewel hoeveel is de tuin mij waard?

Tuinplannen uitwerken

Heb je bovenstaande vragen kunnen beantwoorden? Dan kun je daarmee verder je tuinplannen gaan uitwerken. Pak het praktische en sfeerlijstje erbij. Maak een plattegrond van de tuin op schaal. Zet erin waar zon/ schaduw is. Knip op schaal het formaat terras(sen) uit wat je in gedachten hebt. Zo ook bijvoorbeeld een veranda, hottub, trampoline etc. En ga maar eens puzzelen. Hier omheen positioneer je de borders en eventueel het gazon. Doe dit met potlood, zodat je makkelijk iets aan kan passen.

Maak er een foto van. Puzzel weer opnieuw. Probeer het maar eens. Je zult er versteld van staan hoeveel je met je tuin kunt.

Veel succes!

Kom je er nou toch niet uit? En wil je wel heel graag een goed doordacht tuinplan? Dan help ik je graag. Ik ben rechtstreeks bereikbaar op 06-333 84 970.

Groetjes,

Jolanda van Harn - tuinontwerper Best Gardens

Jolanda van Harn
Tuinontwerper – Tuinstyliste

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest