Onderhoud gazon

Het gras bij de buurman is altijd groener.

Het perfecte gazon

Het gras bij de buurman is altijd groener..

Of: lijkt dat maar zo? .. Bij echt groen gras komt onderhoud bij kijken. In dit artikel leest u 9 tips voor een perfect gazon.

 1. Een mooie grasmat begint al bij het zaaien. Hou je echt van je gazon, kies dan voor siergazongrasmengsel. Dit vormt een mooi fijn, groen gras en wordt zo strak als een biljartlaken. Dit noemen we ook wel Engels gazon.
  Veel mensen kiezen vanwege het gebruik voor speelgazonmengsel. Dit is wat grover qua structuur, maar is goed daarentegen wel beter bestand tegen intensief gebruik. Dit laatste bestaat uit veldbeemd, wat sterk is en droogte beter verdraagt. Er zit ook raaigras in dit mengsel wat een snel groeiend soort gras is. Kies voor je tuin een grasmengsel wat goed past bij het gebruik van de tuin. Dat levert namelijk het mooiste resultaat.
 2. Maai vaak je gazon. Door minimaal 2x per week te maaien blijft het gazon het mooist!
 3. Om het gazon strak te houden, zet je de maaier op een maaihoogte van 2,5 cm.
 4. Het mooiste maairesultaat krijg je met een kooimaaier. Die knipt het gras netjes af, waardoor de grasprieten nauwelijks wordt beschadigd.
  Veel mensen gebruiken een cirkelmaaier. Deze slaat het gras eraf, waardoor de grasprieten beschadigd raken. Je krijgt dan rafelige randen aan de bovenkant. Hierdoor kun je wat gelere uiteinden krijgen, die vatbaarder zijn voor ziektes. Het ziet er wat slordiger uit.
  De robotmaaier is overigens ook een cirkelmaaier.
 5. Het maaisel wel of niet laten liggen. Volgens de grasmeesters verdient het de aanbeveling om alleen bij een robotmaaier het gras te laten liggen, omdat dit heel fijn en klein gras is. Bij het gewone maaien bouw je een viltlaag op, waardoor je minder lucht, dus minder zuurstof hebt in je gazon.
 6. Door het maaisel af te voeren moet er bijgemest worden. Op zandgrond moet er wel drie tot vier keer per jaar bemest worden.
  Voor gras is een meststof met een stikstof-fosfor-kalium verhouding van 12:10:18 ideaal. Organische meststoffen zoals gedroogde koemestkorrels helpen ook. Die activeren namelijk het bodemleven. Bovendien zorgen zij ervoor dat slecht opneembare meststoffen die al in de grond zitten, vrijkomt.
 7. Er wordt vaak geadviseerd om voor het bemesten het gazon van kalk te voorzien. Meet eerst of er wel kalk tekort is, want alleen dan hoef je kalk te strooien. Je kunt met een simpel metertje bepalen of de grond kalk nodig heeft. Voor gras in een PH waarde tussen de 6-6.4 optimaal.
 8. De grasmeester adviseert om het gras 20% vochtig te houden. Hij doet dit door te investeren in een vochtmeter. Als je door gebrek aan tijd of vanuit milieuoverwegingen niet dagelijks sproeit, doet je er goed aan om de wortelgroei te stimuleren. Geef in dat geval liever eens per week een FLINKE HOEVEELHEID WATER dan dagelijks een beetje. Het gras zal dan langere wortels aanmaken en kan droogte hierdoor beter verdragen.
 9. Kijk goed naar jouw gras. Het vertelt jou wat het nodig heeft. Zit je gras vol mos? Dan heeft het een verticuteerbeurt nodig. Ziet je gazon er geel uit? Dan mist het voedingstoffen en vraagt het om bemesting. Gras krimpt als het verzorging nodig heeft. Er komt meer ruimte tussen de grasplantjes en de grasmat is minder vol. Het is dan tijd om in actie te komen. Maar de echte grasliefhebber of uw hovenier zorgt ervoor dat je dit stadium voor blijft.

De tips uit dit artikel zijn afkomstig van Grasmeester Arno Harmsen. Arno zorgt voor de groene ondergrond van voetbalclubs als FC Utrecht en Vitesse.

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest