Olijfboom trend

De Olijf is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tuincentra.

De olijfboom

De Olijf is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tuincentra.

De traditionele plant uit Middellands zeegebied is ondertussen redelijk gevestigd in de Nederlandse tuin.

Maar dat gaat lang niet altijd van harte, vorst en langdurige regen maken het de olijf erg moeilijk.

Een olijfboom voelt zich comfortabel bij warme zomers en milde winters, uit de 20 meest gangbare soorten olijven is er dan eigenlijk ook maar 1 soort dat zich in Nederland goed red.

De Olea europea ‘Lessini’ is relatief schimmel/ziekte & vorst bestendig, en met een beetje hulp kan je er jaren plezier van hebben en dat gaat als volgt ;

  • Plant in pot; Zet de olijf in een pot of plantenbak, een olijf in de tuin planten ( volle grond ) is af te raden de grond moet bij voorkeur droog zijn en goed draineren en als de koude wind opsteekt in het najaar valt de olijf makkelijk te verplaatsen naar een windstille hoek van de tuin.
  • Draineren; zorg voor drainage in de pot, dat kan door grind of hydrokorrels. Veel vocht geeft rotting aan de wortels en kans op bevriezing van de kluit in het najaar.
  • Pak de kluit in; Met grote regelmaat zie ik dat olijfbomen worden ingepakt in het najaar, maar dan vooral de kroon van de boom terwijl de kluit het beste ingepakt kan worden, voorkeur met zeil of folie. Geen vocht bij de kluit met vorst betekend droge vorst en dat houd de olijf in leven. Olijven slaan vocht op in de stam dus kan hij zich die paar weken prima redden zonder vocht.

Conclusie: De Olijf is dan ook meer een kuipplant dan tuinplant maar wel een verfraaiing voor elk terras! En met een beetje hulp prima in leven te houden.

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest