Lichtje in de duisternis

Wat een gezelligheid! Overal om ons heen zien we lampjes en gezellige verlichte winkelstraten.

Tuinverlichting

Wat een gezelligheid! Overal om ons heen zien we lampjes en gezellig verlichte winkelstraten. Het is alweer bijna Kerst. Zelf ga ik wekelijks een avond in de week samen met mijn vriendin hardlopen. We lopen dan graag door het dorp. Al pratend, genietend van de gezelligheid. We gluren her en der de huizen in. Vaak is het een kerstboom en sfeerverlichting die onze aandacht trekt.

Donkere dagen voor kerst 

Veel gevels van huizen en gebouwen zijn fraai aangelicht door strengen met kleine lampjes of ijspegels. Veel gezelligheid. Mooie lichtjes in de duisternis. Het geeft wat romantisch. Iets extra’s in onze lange, donkere dagen. In deze tijd hebben we daar nog veel meer behoefte aan. Logisch, omdat we veel aan sociale gelegenheden missen, zoeken we het extra in andere dingen.

Verlichting geeft sfeer

Een lichtje in de duisternis. Zie jij het ook voor je? Wat zie jij dan? Wat voor gevoel geeft het jou vanbinnen? Voor mij is zacht licht een extraatje. Ik zie licht; daar trekt mijn aandacht naar toe. In dat licht zie ik schaduwen, heel rustiek. Bladeren die door de wind lichtjes heen en weer bewegen. Ik word er wat dromerig van. Rustig ook. Het is heerlijk om niet in een zwart gat te kijken, maar me te kunnen richten op wat lichts.

Verlichtingsplan voor je tuin

Leuk hè? Nu in de decembermaand merk je dat heel goed. Je voelt nu goed wat licht met je doet. Wist je dat je het hele jaar kunt genieten van deze gezelligheid? Ik wel met mijn tuinen. Dat kan met In Lite tuinverlichting bijvoorbeeld.

Als tuinstyliste krijg ik vaak de vraag mee om een verlichtingsplan te maken die past bij de tuin. Ik vind dat echt een extraatje en superleuk om in mee te denken. Sfeerverlichting, subtiel een boom of object aanlichten, mooie en praktische verlichting in de houten veranda of in looppaden. Het kan allemaal.

Blik van binnen naar buiten

Het is echt de moeite waard om dit af te wegen. Als je in de tuin zit, of van binnen je tuin in kijkt, dan kijk ik liever naar een of meer rustige verlichte elementen, dan dat ik in de duisternis zit te staren. Het is mooi om naar te kijken. Rustgevend. Je geniet nu ook als het donker is van je tuin. Het is een extraatje.

De juiste tuinverlichting

Belangrijk is wel, dat de verlichting niet een kermis wordt. Een kermis kan gezellig zijn, maar ook druk. Dat geeft onrust. Het tweede is, de positie van de verlichting bepalen. Waar plaats je het licht? Daarbij ga je kijken vanuit welke zichtlijnen wil ik wat verlicht zien? Vanaf mijn bank in de woonkamer. Als ik in de keuken achter het aanrecht sta. Als ik op mijn terrasje bij de buitenhaard zit met een lekker glaasje wijn. En ook een praktische blik is daarbij handig. Verlichting als je met je fiets thuis komt en naar de schuur moet. Of om ongewenst bezoek te weren.

Welke tuinverlichting is geschikt?

Daarnaast is er een zeer groot assortiment aan lampen. Welke lamp is nou geschikt op welke plek? Wil je graag een designlamp? Of is het licht belangrijker en mag de lamp subtiel zijn? Welke voltage heeft de lamp? Moet de lamp dimbaar zijn? Wat is de lichtbundel die de lamp verspreid? Wat kan ik daarmee aanlichten? Hoe ziet dat er dan uit?

Er komt veel bij kijken om een goed plan uit te denken. Een mooi tuinverlichtingsplan is vakwerk. Mijn tip: neem de tijd, kijk in andere tuinen. Ga voor jezelf na: Wat vind ik mooi en belangrijk?’ Bezoek een showroom. Laat je goed adviseren. zodat je weet wat er te koop is. En krijg waar voor je geldt.

Advies voor tuinverlichting

Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag om een goed plan te maken. Wij werken voornamelijk met In Lite tuinverlichting: een topproduct met een breed assortiment. In Lite tuinverlichting is daarnaast ook duurzaam en makkelijk bedienbaar; ook met je smartphone. 

Wil je graag een showroom bezoeken? Dat kan bij firma Henken aan de Kernreactor 26 in Veenendaal. 

Kerstdagen

Weet je wat nu zo leuk is in deze tijd? Dat je juist nu met die lange donkere dagen, volop de gelegenheid hebt om een goed uitgedacht verlichtingsplan te maken. Het is vroeg en lang donker. Het is er nu een mooi moment voor. En heel praktisch ook, omdat je nu precies kunt zien, waar je graag lichtjes in de duisternis zou willen.

Ik wens iedereen voor nu een warme, gezellige en een hele fijne kerst en goede jaarwisseling toe. Proost alvast.

Geniet van de lichtjes in de duisternis!

Groetjes,

Jolanda van Harn - tuinontwerper Best Gardens

Jolanda van Harn
Tuinontwerper – Tuinstyliste

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest