Sfeertuin

Hoe krijg ik de sfeer in mijn tuin die ik mooi vindt?

Hoe krijg ik de sfeer in mijn tuin die ik mooi vindt?

Wat is een sfeertuin?

Een sfeertuin is een beleving. Een fijn en goed gevoel tussen wat groeit en bloeit. Geuren en kleuren die je aanspreken. Bomen, heesters, planten, een vijver, veranda, tuinverlichting, sierpoort, houtwerk, bestrating, vogeltjes, bloemetjes en bijtjes.. Kortom sfeer wordt bepaald door jouw zintuigen. Dat wat jij ziet, hoort, ruikt, voelt, bepaald hoe jij de sfeer ervaart. Dat is dus een persoonlijke ervaring.

Trends

We zien op het gebied van wonen en buitenleven veel trends voorbij komen. Handige reclames die zintuigprikkelend werken. Mensen die artikelen aanprijzen kunnen hiermee jouw sfeer en beleving beïnvloeden.

Pinterest

Je kunt ook het heft in eigen hand nemen. Zelf middels pinterest, google, een bezoek aan showtuinen of andere inspiratiebronnen bepalen waar jij echt door geprikkeld en enthousiast raakt. Een tuin aanleggen en zien opgroeien is een meerjarenplan. Om die reden is het heel belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw persoonlijke wensen en ideeën. De trends volgen elkaar in een duizelingwekkend tempo op. Sneller dan jouw tuin groeit. Mijn advies luidt volg je eigen kop. Denk goed na hoe jij jouw tuin over 3 – 5 – 10 jaar eruit wil laten zien.

Hoe kom ik op de juiste ideeën?

Maak een moodboard. Verzamel plaatjes of maak foto’s van beleving in (show)tuinen die jouw aanspreken. Zelf haal ik heel veel ideeën van Pinterest af, maak foto’s uit tuinbladen en kijk overal in en om mij heen naar en in tuinen.

Wensenlijstje

Een (praktisch) wensenlijstje maken. Hoeveel auto’s op de oprit. Grootte van het zon en schaduwterras. Onderhoud, hoeveel tijd wil en kan ik in mijn planning vrijmaken voor tuinonderhoud. Net als je huis schoonhouden, heeft de tuin ook zijn aandacht nodig. Barbecue of buitenkeuken. Kindvriendelijk en met speelmogelijkheden. Berging. Enzovoorts.

Tuinontwerp

De volgende stap is, vraag advies aan een tuinontwerper of -architect of breng een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Geef in stappen aan wat jij mooi vindt, waar je een warm en blij gevoel van krijgt.

Ook weer op dezelfde manier de stappen volgen, zoals je een keuken, badkamer of andere wooninrichting uitzoekt.

  • Laat zien waar jij woont, hoe de omgeving eruit ziet en wat voor een persoon jij bent. Hoe is de gezinssamenstelling, waar hecht jij grote waarde aan? Barbecue jij graag? Ben jij graag 1 a 2 uur in de week ontspannen in je tuin bezig om alle dagelijkse beslommeringen even helemaal achter je te laten?
  • Wil je ’s winters graag ook nog groen zien en wellicht wat bloeiends? Of focus jij je liever op een tuin die vanaf het voorjaar ontluikt, de zomers uitbundig vol overgave in bloei staat en die in het najaar in rust gaat en nog een aantal prachtige winterbeelden voor de vorst achterlaat?
  • Houdt jij juist van strakke vormgeving of heb je liever een tuin met organische vormen, meer natuurlijk vorm gegeven? Moet de tuin een verlengstuk zijn van jouw huis? Of mag de tuin een aparte belevenis zijn?
  • Privacy. Hoeveel waarde hecht je hieraan? Wat is daarvoor nodig denk je?
  • Sfeer in de tuin als de avond invalt. Er is veel mogelijk op het gebied van tuinverlichting. Dit geeft een extra dimensie aan je tuin.
  • Wil je graag een stukje wellnes toevoegen? Een hottub, zwemvijver of zwembad, sauna, tuindouche.. Er is veel op dit gebied mogelijk. En eerlijk is eerlijk het is heerlijk! We leven in een voortrazende maatschappij, waarbij het extra belangrijk is dat jouw batterij ook tijdig aan de oplader gaat. Naast een goed glas wijn of een glas heerlijk schuimend bier en een lekker bereide maaltijd op de barbecue, is het goed hier ook je gedachten over te laten gaan.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Waarde van jouw tuin. In huis richt je ook vertrekken in, zoals een keuken. Kies je puur voor praktisch of ga je een stap verder en wil je liever een mooie sfeervolle eetkeuken? De badkamer, praktisch en efficient of maak jij er liever een wellness ruimte van. Dezelfde afwegingen kun je in je tuin maken.

Een goed uitgedachte tuin vormt tevens een meerwaarde voor jouw woning.

Lagen in groen

Zorg dat het groen in lagen is opgebouwd. Laag 1 is gras en bodembedekker, laag 2 is groen met een hoogte tussen de 60-90 cm, laag 3 zijn hoge hagen en heesters en laag 4 zijn de bomen.

Terras

Standaard wordt een terras vaak direct achter de woning gelegd, strak tegen het huis aan. Of strak tegen een afscheiding aan. De heerlijkste terrassen liggen in de tuin, tussen het groen. De planten kun je vanaf je stoel aanraken.

Bomen

Vergeet de bomen niet! Een boom brengt veel extra’s aan de tuin. Ga jij maar eens naast een mooie boom staan, kijk omhoog een verlengstuk van je tuin de lucht in. Dat echter niet alleen, een boom geeft de beste schaduw, is sfeerbepalend, lokt vogeltjes en andere beestjes naar je tuin. Een mooi en goed uitgekozen boom of bomen geven karakter aan jouw tuin.

Beplanting

Beplanting is waar ik de meeste mensen mee zie worstelen, vraag een tuindeskundige om advies. Dat levert je gegarandeerd succes op! Voorkomt miskopen en achteraf teleurstellingen.

De kijk vanuit binnen op de tuin, we willen immers niet alleen buiten genieten van onze tuin. Het maximale uit je tuin halen betekend ook dat je vanuit binnen een fraai uitzicht op jouw tuin hebt.

Tuinen van Appeltern

Een handig hulpmiddel kun je verkrijgen via de tuinen van Appeltern. Hier zijn tuinboekjes te bestellen voor een kleine prijs, boordevol grote tips. Kijk voor meer info op www.appeltern.nl. De boekjes heten : Tuingeluk, tuingemak en tuinstart. Succes!

Artikel Best Gardens door:

Jolanda van Harn
Ontwerp & Tuinadvies

Persoonlijk advies

Neem contact op met Jolanda voor een goed tuinadvies en tuinontwerp.

0318 - 724 777 • info@bestgardens.nl 

BestGardens Bedrijfsvideo

Pin It on Pinterest